Här kan det hända saker, håll ögonen öppna!

Den första november 1868 var dagen då Önnestads folkhögskola invigdes av dess grundare Carl Abraham Bergman. Den är en av de tre äldsta folkhögskolorna i landet. I år firar man 150-års jubileum.

Rektor Annika Lindquist började som lärare på skolan för över tjugo år sedan. Rektor har hon varit de senaste fem åren.

– Det finns en själ i den här skolan, säger hon.

Annika menar att det är en speciell miljö att studera i där alla blir sedda och bekräftade. På internatet bor för närvarande ett trettiotal deltagare.

– Numera säger vi deltagare i stället för elever, förtydligar Annika Lindquist. Johan Ros går andra året på Allmän linje med inriktning natur. Han hoppade av gymnasiet och känner att den här studieformen passar honom mycket bättre. Han vill gärna plugga vidare på universitet med siktet inställt på att bli civilingenjör.

– Det finns en annan filosofi här, säger han. Lärarna uppmuntrar den sociala medverkan på ett bra sätt. Ett incitament att ta mer plats på ett positivt sätt helt enkelt. Man får också ett omdöme istället för betyg, helheten är viktigare än delmålen.

Janine Ekstrand håller med. Hon läser andra året på Konstskolan.

– Man kan säga att lärarna har en annan relation till eleverna här än på exempelvis gymnasiet. De ser individen och hur var och en bidrar till gruppen. Jag valde Önnestads folkhögskola, dels för att både min mamma och mormor har gått här. Men också för att den erbjuder en konstutbildning som ger en bra grund att stå på, säger hon.

Båda tycker att det finns en stor gemenskap över gränserna.

– Jag försöker alltid bjuda med så många som möjligt, säger Johan Ros. Vi umgås och spelar ofta sällskapsspel. Ibland tar vi tåget någonstans.

De märker också att de går på en skola med gamla anor.

– I vårt bibliotek finns böcker från 1800-talet. Vi får ta del av många historier från förr som våra lärare gärna återberättar.

I år har folkhögskolan fått större resurser från Folkbildningsrådet än tidigare år. Det gör att vi kommer att kunna utöka med cirka 100 deltagare, säger Annika Lindquist. Här har startats ännu en grupp på Allmän linje på grundskolenivå. I planeringsstadiet finns både en utbildning för lärarassistenter, undersköterskor och fortbildningskurser för socialpedagoger samt kurs i entreprenörskap, säger hon.

När skolan fyllde 125 år skrevs en jubileumsbok, men det här året uppmärksammas jubileet på ett annat sätt.

– Vi kommer att ha ett antal event under året. I maj blir det stort kalas där allmänheten, politiker, och andra folkhögskolor ska bjudas in. Folkbildningsrådets generaldirektör Maria Graner kommer att delta. Givetvis kommer boende och deltagare på skolans alla linjer och kurser att bli delaktiga i firandet.

Rektor Annika Lindquist lovar ett spännande år att se fram emot.

Text: Inger Sundström
Foto: Tommy Svensson