Textillinje 1 år

Hos oss får du lära dig mönsterkonstruktion, att sy kläder och att väva. Du får också prova på andra textila tekniker som stickning, broderi, knyppling och tygtryck. Första terminen provar du att sy kläder och att väva. Inför vårterminen kan du välja att fördjupa dig i ett av dessa ämnen eller att fortsätta arbeta med båda. Textillinjen är en grundutbildning; du kan söka hit som nybörjare, men kan du lite eller mycket innan får du arbeta vidare från den nivå du befinner dig på.

Efter året hos oss kan du gå vidare på vårt Påbyggnadsår om du vill utvecklas mer. Tidigare deltagare går att hitta på till exempel Stenebyskolan, HV, Textilhögskolan i Borås och på textillärarutbildningar. Du kan också välja att gå här för att ge dig själv ett roligt och utvecklande år.

Jag vill läsa kursplanen för utbildningen (öppnas som pdf)

Kostnader
Du betalar allt material själv. Skolan tar in en förskottsinbetalning på cirka 900 kronor per termin för material. Detta räknas sedan av från den materialfaktura du får vid läsårets slut. Kurslitteratur i mönsterkonstruktion och vävning betalar du själv, liksom screen-ram till tygtryck.

Kursinnehåll
Du får lära dig grunderna i mönsterkonstruktion och att sy detaljsömnads-prover som sedan omsätts i kläder som kjol, byxa, blus/skjorta, klänning och enklare jacka. Du gör egna skisser inom givna ramar, som du sedan omsätter i praktisk vävning. På så sätt lär du dig hela vävprocessen från skiss, via uppsättning, till färdig produkt.

För att få kunskap om fibrer och hur dessa blir till garn och tyg får du läsa materiallära. Här lägger vi in tankar kring miljö- och arbetsförhållanden ute i världen. Under året hos oss får du också prova på flera broderitekniker, knyppling, växtfärgning, tovning och stickning. En dag i veckan har du estetiska ämnen, vilket innebär att du får arbeta med bland annat färglära, krokiteckning ochtextiltryck. Konst -kultur -mode, inrednings- och textilhistoria är moment som vi läser under vårterminen. Hos oss finns stora möjligheter att experimentera med material, färg och form.

Studieresor och studiebesök
Varje år gör vi en längre resa till en större stad gemensamt med Konstskolan, ibland med övernattning. Du är med och betalar den. Studiebesök på museer och aktuella utställningar är också viktiga inslag under året, liksom modemässan i Köpenhamn. Du är också med och betalar dessa.

Intyg
Du får ett intyg vid fullständigt genomförd kurs. Omdöme utfärdas däremot inte.

Inga Jönsson – lärare, textillinjen
Yrkesvävarutbildning. Modeutbildad bl a vid Stockholms tillskärarakademi. Etnologi (15hp). Konstvetenskap med inriktning mot dräkt och interiörhistoria (37,5hp). Textil materiallära (7,5hp). 15 års erfarenhet från Kristianstad läns Hemslöjdförening. Lärare vid Önnestad sedan 1994.

Anette Jonsson – Lärare, textillinjen och konstskolan
Undervisar i estetiska ämnen samt konst och kulturhistoria. Folkhögskollärarutbildning vid Linköpings universitet (60hp). Mer info se hemsidan www.anettejonsson.se. Lärare vid Önnestad sedan 1993.

Eftersom detta är en grundutbildning är alla välkomna att söka, med eller utan förkunskaper. Antagningen sker löpande fram till kursstart. Kursen är CSN-berättigad.

Jag vill göra en webbansökan till utbildningen.