Slöjdkurser

Tyvärr blir det inga sommarkurser 2022. Vi hoppas de går att genomföra sommaren 2023 istället.

 

Hemslöjdens sommarkurser 

Hemslöjdens sommarkurs på Önnestad folkhögskola
Skånes Hemslöjdsförbund ordnar varje år sommarkurser i samarbete med Önnestad Folkhögskola. Kurserna pågår måndag-fredag. Du kan bo och äta på skolan under kursveckan. Har du frågor om kurserna kontakta du hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson, anna-lisa.persson@hemslojd.org
mobil: 070-3023525
 
Anmälan till kurserna görs på hemslojdeniskane.se/kurser
 
Boendet på folkhögskolan har vandrarhemsstandard med tillgång till kök. Mer information om boende och mat hittar du på onnestadsfolkhogskola.se/vara-kurser/slojdkurser/ 
 
Du bokar boendet i samband med anmälan via formuläret under respektive kurs, eller kontakta skolan direkt på 044-78 50 100, info@onnestadsfolkhogskola.se (bokning av rum måste dock göras senast en månad innan kursen). Du betalar ditt boende till folkhögskolan.

Kursutbud sommaren 2020

Träsvarvning enligt skärmetoden 

Fem dagar

Under kursen disponerar du en egen svarv med tillhörande verktyg. Du lär dig den historiska tekniken med skärande svarvning. I kursen ingår även uppsättningsmetoder, val av virke, genomgång av utrustning och verktyg samt vikten av att hålla verktygen vassa. Kursen vänder sig till både nybörjare till dig som kan svarva.

Tid: 6 – 10 juli, kl  mån-tors kl 10-16.30, fred kl 10-14

Plats: Önnestad folkhögskola

Lärare: Åke Landström, www.trasvarvning.se

Kostnad: 3.100 kr + svarvhyra 1.250 kr

Anmälan senast: 31 maj

Skånsk konstvävnad

Fem dagar

Lär dig väva rölakan, krabbasnår, halvkrabba och dukagång. Du väver dem i en uppsättning, prova på alla fyra eller välj ut någon/några. Som kursmaterial används kursledarens bok ”Väv skånska allmogevävnader”. Grundläggande kunskaper i vävning är en förutsättning för deltagande

Tid: 8 – 12 juni, kl 10-16

Plats: Önnestad folkhögskola

Lärare: Gunvor Johansson, Staffanstorp

Kostnad: 3.100 kr

Anmälan senast: 20 maj

 

SPINN DITT EGET GARN

Fem dagar

Under den här kursen, som lämpar sig såväl för nybörjare som för den mer vana spinnaren, så kommer vi prata om hur en tråd blir till, hur man kan förändra trådens struktur för att ge den olika egenskaper och om hur olika trådar beter sig i olika hantverk. Vi kommer också lära oss att skilja på kam- och kardgarner och hur dessa spinns. Vi pratar om ullen som material, hur du kan skilja ull från ull och om vad som egentligen är det perfekta garnet.

Under kursen kommer vi att spinna för olika ändamål, både för stickning och vävning. Vi kommer att sticka och väva prover i olika tekniker för att lära oss mer om hur de olika garnerna lämpar sig för olika tekniker. 

Tid: 6 – 10 juli, kl 10-16
Plats: Önnestads folkhögskola Byagatan 30 
Lärare: Stefan Moberg
Kostnad:  3100 kr
Sista anmälningsdag: 31 maj

 

Pilkorgsflätning

Fem dagar

Om du är nybörjare får du börja med att tillverka ett par runda korgar från grunden, och lära känna material, flättekniker och redskap. Du som gått en eller ett par kurser tidigare, kan prova på att göra ovala, eller kanske till och med fyrkantiga korgar. På kursen finns tillgång till både avskalad pil och pil med bark i olika färger.

Tid: 6 – 10 juli, kl  mån-fred kl 10-16.30

Plats: Önnestad folkhögskola 

Lärare: Steen H Madsen, Danmark

Kostnad: 3.300kr

Anmälan senast: 31 maj